Barion Pixel
 

Az utolsó nevetés – Tommy Cooper

2019.11.28.by Damien0

Tommy Cooper a bűvészet és komédia egyik meghatározó alakja volt, akinek halála az egyik legbizarrabb tragédia volt a szórakoztatóiparban.

Sokan mondják, hogy nem ismertek nála viccesebb figurát. A mai fiataloknak humora talán túl angol, vagy nem fogyasztható egyszerűen, én személy szerint nagyon szeretem, és sokszor rákeresek YouTube-on, hogy ismét kacagjak egy jót rajta. Tommy Cooper egy brit bűvész/komikus volt, saját műsorral, ami a ‘The Tommy Cooper Hour’ címet viselte és akinek egyik jellegzetessége az volt, hogy minden trükkje balul sül el, vagy éppen lelepleződik. Ő egy bűvész Benny Hill volt, bár az összehasonlítás azért nem célszerű, mert mind a ketten megérdemlik, hogy önálló sztárként emlegessük őket, de így talán értitek milyen humort képviselt.De mi történt 1984. április 15-én? Miért íródott be ez a nap a bűvészet és show business történelmébe, mint tragikus nap? A brit TV egy élő műsorban többek között Tommy Coopert is felkérte a szórakoztatásra és aki ismerte tudja, hogy ő képes volt akár egy kővel a kezében is vicces lenni. Szokásos számait adta elő, többek között azt, amikor egy hosszú köntösben a függöny elé állt, majd nagy terpeszben a lába közül húzott elő mindenféle cuccot, a vödörtől kezdve a létrán át, mindent.

Egyértelmű volt a nézők számára, hogy segédje a függöny mögül adogatja neki a dolgokat, de nem is az volt a lényeg, hogy mi a trükk, hanem, hogy hogyan adja azt elő. Tommy szeretett rosszullétet is imitálni a színpadon, mintha megijedne valakitől, vagy valamitől. A nézők tudták, bármi is történik Tommy mindent irányít és csak színjáték a dolog. Állandó volt a hisztérikus nevetés. Ahogy az lenni szokott most is mentek a rutinok, az élő adásban és egyszer csak Tommy ismét eljátszotta a rosszullétet és lehuppant a földre. A közönség ezen is csak nevetett, ahogy az lenni szokott. Nevettek, de azt nem tudhatta se a közönség, se a tv stáb, se a barátok, csak Tommy, hogy épp egy szívroham áldozatává válik éppen.

Ez volt Tommy Cooper utolsó 10 perce közöttünk, az élők sorában, ugyanis az összeesése után, pontosan este 8:40-kor Tommy Cooper meghalt a színpadon. Életét a szórakoztatásnak szentelte, és szó szerint az utolsó pillanatig a közönségéért élt és talán morbid belegondolni, de nevetésük és tapsuk volt az utolsó, amit hallott életében, ami egyben szomorú, de talán egy ilyen művész számára a legjobb vég, ha létezik ilyen egyáltalán.

A fiatalabb korosztály nagy többsége biztosan nem ismerte őt, és lehet Te is most hallottál róla először életedben, de pont ezért írtam meg ezt a posztot és álljon itt egy videó, a legjobb pillanataival.

Tommy Cooper (1921-1984)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *