Barion Pixel
 

Mi is a mentalizmus?

2019.07.03.by Damien1

Sokak tudatában a mentalizmus a bűvészet témaköréhez kapcsolódó kifejezés, egyesek a bűvészet egyik ágaként tekintenek rá. De valóban így van ez? Tegyük tisztába ezt a dolgot és együtt egy vitát is le fogok zárni, mivel igazság szerint ez a bejegyzés egy levél kapcsán született, amiben pontosan azt kérték tőlem, hogy zárjak le két barát között egy ilyen jellegű szóváltást, ahol nem tudtak megegyezni, hogy mi is pontosan a mentalizmus. Hát lássuk.

Ha azt mondom, hogy egy trükk effektje, akkor az alatt azt értem, hogy mi az ami a trükk csattanójában bekövetkezik. ilyen lehet, hogy megtaláljuk a néző lapját, kitaláljuk, hogy mire gondol, vagy éppen, hogy a kettéfűrészelt nő újra egyesül. Most hozzunk be a képbe a mentalizmus mellé egy másik kifejezést, mégpedig a mentál bűvészetet. Ez fogja nekünk kitisztítani a képet. A mentalizmust a mentalisták, a mentál bűvészetet a bűvészek űzik. Ez persze nem zárja ki, hogy egy bűvész mentalista legyen, vagy fordítva, de nem szabad összekeverni a kettőt. Mind a mentalizmusnak és mind a mentál bűvészetnek az effektjei hasonlóak. Ezek lehetnek a jóslás, a jövőbe látás, a manipuláció, a gondolatolvasás és hasonlók, de a csattanóig vezető út különbözik.

A mentál bűvészet esetében trükkökről beszélünk, ahol a bűvészek által használt eszközöket és technikákat használ a bűvész, mint a kézügyesség, kellékek, kis figyelemelterelés stb. A mentalizmus esetében nem trükkökről van szó, hanem inkább kísérletekről. Maguk a mentalisták sem szeretik, ha trükköknek nevezzük az ő rutinjaikat, mivel ezekhez pusztán pszichológiát, és anatómiát használnak. Ezek logikusan nem 100%-os módszerek, mivel az emberi pszichével nem lehet 100%-os pontossággal játszani, ezek nem olyan dolgok, mint egy trükk, amit hosszú idő alatt tökéletesen be lehet gyakorolni. Aki járt már az Agy című műsoromban a Bűvész Színházban, az tudja, hogy pont egy ilyen kísérlettel kezdjük a műsort, ami megdöbbentő eredménnyel jár, de nem 100%-os. Ezt így online sajnos nem tudom demonstrálni, de ha van lehetőséged gyere el a műsorra és éld át személyesen. 🙂

Szóval a mentalizmus nem bűvészet, de akkor ez azt jelenti, hogy a mentalisták nem is trükköznek? Ezt így nem lehet kijelenteni, és hazudik az, aki mentalistaként azt állítja, hogy ő csupán az emberi elmével játszik. Ezt bátran kijelentem, mert magam is mentalistaként elismerem, hogy pusztán a mentalizmusra, tehát ahol csak az emberi pszichét használjuk, nem lehet egy műsort felépíteni, mivel nem 100%-os. Muszáj kevernünk a mentalista fogásokat mentál bűvészeti elemekkel, ahol kézügyességet, trükköket és fogásokat alkalmazunk. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden egyes rutinban keverjük a két technikát. Ilyen is van, de inkább úgy kell ezt elképzelni, hogy egyszer mutatunk egy mentál bűvésztrükköt (ami tuti sikerül, ha eleget gyakoroltuk), utána egy mentál kísérletet (ami valahány százalékos pontossággal sikerül) és így összeáll a teljes műsor.

Röviden összefoglalva, a mentalizmus nem a bűvészet egy ága, hiszen az a mentál bűvészet. A mentalizmus az elmével és viselkedéssel foglalkozó – nevezzük – művészeti ágnak, de a mentalisták előadásaikban használhatnak és használnak is bűvész fogásokat bizonyos rutinoknál, de emellett tiszta pszichológiát is bevetnek bizonyos kísérleteiknél, amiket csak úgy, mint egy bűvésztrükköt hosszú éveken át gyakoroltak, fejlesztettek, hogy minél nagyobb esélyük legyen a sikerre.

Sajnos mind a mai napig nemzetközi szinten is keverik a két dolgot és ‘mentalism’ címszó alatt árulnak és tanítanak trükköket, holott azt a ‘mental magic’ címkével kéne ellátni. Ez van, de remélem nagyjából sikerült tisztáznom a két műfaj közötti különbséget. 🙂

One comment

  • Duka Zoltán/ Horváth Alex

    2019.07.04. at 14:25

    Nagyon szépen köszönjük ez le zárta a vitánkat
    UI: a kérdezők

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *